Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή Σχολική Χρονιά

        Από καρδιάς ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα στα πρωτάκια κάθε βαθμίδας:
                                                  Καλή Σχολική Χρονιά και Καλή Δύναμη.
        Στην Υπουργό Παιδείας που έμεινε μετεξεταστέα θα  ευχηθούμε ...το πάθημα να της γίνει μάθημα.

Το νερό, νεράκι...

.... είπαμε και φέτος το καλοκαίρι. Κάθε πέρσι και καλύτερα.
Από λόγια και υποσχέσεις; Χορτάσαμε!
Μήπως ήρθε η ώρα να τους πάρουμε με τα λ'θάρια;

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουριανιτών

            Με πρωτοφανή προσέλευση, για τα δεδομένα του χωριού, έγιναν οι αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουριανιτών στις 13 Αυγούστου  2011. Αλλαγή σκηνικού και νέοι άνθρωποι στο Δ.Σ., ελπίζουμε και με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά.
Πρόεδρος ο Κώστας Μαργώνης (Τσάκαλος) και σε διάφορες θέσεις οι:  

Βασίλης Μαργώνης, (αντιπρόεδρος)
Κώστας Μαργώνης του Δημ., (γραμματέας)
Αποστόλης Μαργώνης, (ταμίας)
Γιάννης Στασινός, (ειδικός γραμματέας)
Γιάννης Φούκας (κοσμήτορας) και   
Χριστόφορος Μπόβολος (έφορος). 
Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στους μεγαλύτερης ηλικίας Γιάννη Στασινό και Γιάννη Φούκα που θα συνδράμουν με την πείρα τους και τις εμπειρίες τους τα νεώτερα μέλη του Συλλόγου. 
Με τις ευχές μας για ότι καλύτερο και ευελπιστούμε για συνετή και διαφανή διαχείριση των πενιχρών πόρων του Συλλόγου, αλλιώς ούτε ψύλλος στον κόρφο σας παλικάρια. Θα σας τα ψέλνουμε και θα είναι κρίμα επειδή είστε καλά παιδιά.  Αποδείξτε το!

Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές

Επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων στις 2 Οκτωβρίου λοιπόν !!!
Για να δούμε τι θα δούμε....

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί να επισκεφτώ τα Γουριανά;


Για να θαυμάσεις από κοντά ένα από τα πιο παρθένα, ανεπηρέαστο (ακόμα) απ το σύγχρονο "πολιτισμό", τμήμα του ποταμού Αράχθου, να έρθεις σε επαφή με την άγρια πανίδα και χλωρίδα και να "χαθείς" στις φυλλωσιές των δέντρων που οι ρίζες τους κολυμπούν στα ορμητικά νερά. Θα δεις τα απομεινάρια της παλιάς εναέριας βάρκας, θα ψαρέψεις και  θα αισθανθείς για λίγο την ηρεμία που προσφέρει το ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον του ποταμού.
Επειδή θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και αισθητικής βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας με τις μοναδικές τοιχογραφίες και θα μάθεις για την πλούσια παράδοση και τους θρύλους που το συνοδεύουν, θα πιεις απ΄ τα τρεχούμενα νερά του και θα ανάψεις ένα κερί στη σπηλιά της Παναγίας.
Λίγο πιο πάνω θα συναντήσεις το σπήλαιο του «Ζωγράφου» με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του κι ακόμα πιο ψηλά (στο οροπέδιο των Γουριανών) θα δεις την εκκλησία των Ταξιαρχών και ερείπια απ την εποχή που το χωριό (τότε ονομάζονταν Μεγάλα Καριανά) ήταν χτισμένο στη θέση αυτή.
Απ' το κέντρο του χωριού ανηφορίζεις για το λόφο της Ανάληψης όπου (στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο) θα βρεις τις αρχαίες φυλακές του Πύρρου, τα απομεινάρια απ τα Πελασγικά Τείχη και την εκκλησία της Ανάληψης να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Εδώ οι θρύλοι συναντούν την πραγματικότητα και η μοναδική θέα κόβει την ανάσα.  Απ το στενό φαράγγι του Αράχθου μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο το μάτι δε σταματάει πουθενά.
Τέλος στο Πουρί θα δεις τη "σκαμμένη" (σα μεγάλη τετράγωνη γούρνα) δεξαμενή για το ποτιστικό νερό και ότι απέμεινε απ τον παλιό νερόμυλο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια. 
Θέλεις κι άλλα αγαπητέ αναγνώστη;  Έλα και θα δεις!


Πως θα φτάσω στα Γουριανά;


Από την Άρτα
          μέσω Ροδαυγής, δεξιά για τη Γέφυρα του Τζαρή, αριστερά αμέσως μετά τη γέφυρα, συνέχεια προς Μακρύκαμπο, περνάτε το Κάτω Γραικικό και το Ρωμανού και φτάσατε.
          
           Εναλλακτική και λίγο πιο μακρινή διαδρομή από Άρτα: Μη στρίψετε προς τη Γέφυρα Τζαρή αλλά συνεχίστε ευθεία προς Γέφυρα Πλάκας. Μετά την Πλάκα συνεχίστε προς Άγναντα, δεξιά στη διασταύρωση προς Γραικικό Κουκούλια, και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Κουκούλια Το πρώτο μετά τα Κουκούλια χωριό είναι τα Γουριανά.

Από τα Ιωάννινα 
          προς Τζουμέρκα, Καλέντζι, Γέφυρα Πλάκας και μετά ακολουθείτε τη διαδρομή που περιγράφουμε παραπάνω.

Είναι προσβάσιμα τα σημεία ενδιαφέροντος των Γουριανών;


- Ναι.  Με 4Χ4, με τα πόδια (αν αντέχουν τα πνευμόνια σας) και με σκληροτράχηλα Ι.Χ.
- Γιατί να μην μπορώ να τα επισκεφτώ με λεωφορείο ή με χαμηλό ΙΧ;
- Ρωτήστε τους πρώην, νυν, φερέλπιδες και εκκολαπτόμενους δημάρχους για το πως βλέπουν και προωθούν την ανάπτυξη.

Διαμονή - Διασκέδαση - Διατροφή


Θα διανυκτερεύσετε στο νέο ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του φέτος στα Κουκούλια. Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Σταύρου θα φροντίσει για τον πιο ήσυχο ύπνο και τον πιο καλό καφέ που είχατε ποτέ.
Φαγητό και ποτό με παραδοσιακό μυρωδάτο τσίπουρο απ την τοπική ποικιλία "Ζαμπέλα" στην Ταβέρνα του Θανάση στα Γουριανά (τηλ. 2685051015) με ότι πιο ντόπιο, εύγευστο και της ώρας έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Τα διπλανά χωριά προσφέρονται επίσης για αποδράσεις με ποτό και φαγητό της ώρας για όλα τα γούστα.
Θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα (τσίπουρο, τραχανά, ξύδι, αυγά, γάλα, και είδη εποχής)
Θα γλεντήσετε με την ψυχή σας στα τοπικά πανηγύρια, εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, γάμους κλπ που γίνονται όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων,  Πάσχα και Καλοκαιριού.