Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί να επισκεφτώ τα Γουριανά;


Για να θαυμάσεις από κοντά ένα από τα πιο παρθένα, ανεπηρέαστο (ακόμα) απ το σύγχρονο "πολιτισμό", τμήμα του ποταμού Αράχθου, να έρθεις σε επαφή με την άγρια πανίδα και χλωρίδα και να "χαθείς" στις φυλλωσιές των δέντρων που οι ρίζες τους κολυμπούν στα ορμητικά νερά. Θα δεις τα απομεινάρια της παλιάς εναέριας βάρκας, θα ψαρέψεις και  θα αισθανθείς για λίγο την ηρεμία που προσφέρει το ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον του ποταμού.
Επειδή θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και αισθητικής βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας με τις μοναδικές τοιχογραφίες και θα μάθεις για την πλούσια παράδοση και τους θρύλους που το συνοδεύουν, θα πιεις απ΄ τα τρεχούμενα νερά του και θα ανάψεις ένα κερί στη σπηλιά της Παναγίας.
Λίγο πιο πάνω θα συναντήσεις το σπήλαιο του «Ζωγράφου» με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του κι ακόμα πιο ψηλά (στο οροπέδιο των Γουριανών) θα δεις την εκκλησία των Ταξιαρχών και ερείπια απ την εποχή που το χωριό (τότε ονομάζονταν Μεγάλα Καριανά) ήταν χτισμένο στη θέση αυτή.
Απ' το κέντρο του χωριού ανηφορίζεις για το λόφο της Ανάληψης όπου (στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο) θα βρεις τις αρχαίες φυλακές του Πύρρου, τα απομεινάρια απ τα Πελασγικά Τείχη και την εκκλησία της Ανάληψης να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Εδώ οι θρύλοι συναντούν την πραγματικότητα και η μοναδική θέα κόβει την ανάσα.  Απ το στενό φαράγγι του Αράχθου μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο το μάτι δε σταματάει πουθενά.
Τέλος στο Πουρί θα δεις τη "σκαμμένη" (σα μεγάλη τετράγωνη γούρνα) δεξαμενή για το ποτιστικό νερό και ότι απέμεινε απ τον παλιό νερόμυλο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια. 
Θέλεις κι άλλα αγαπητέ αναγνώστη;  Έλα και θα δεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια: